Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.9.2009, Pavel Bureš, aktualita
Steve Ballmer, CEO společnosti Microsoft, seznámil účastníky Venture Capital Summit se svým pohledem na Windows Mobile i na budoucnost tohoto systému pro mobilní zařízení. Ballmer, který je mezi laickou veřejností znám pro svůj opičí tanec,...
georgegew | 28.9.200910:46
WM je a byl slušný systém co se funkcionality týče! to že v základu je neohrabaný nic neznamená, se SPB mobile shell 3 je to unikátní pracant s pohodlným ovládáním ­(navíc rozšíření a úprav systému jsou spousty yrgo,manila...­). to že to není nic moc out of the box je vina výrobců, že systém nepředělají pro stupidní masy, které neumí nic víc než nadatlovat sms a pustit mp3. Já jsem vždy přístroj dovedl do podoby v němž byla radost ho ovládat, WM je prostě hračka, kterou si musíte vypiplat sami.
Odpovědět0  0
WM sux | 28.9.200911:01
Musim souhlasit, ze WM jsou jenom hracka.
Co se systemem, ktery se tvari, ze je naprosto v poradku, ale najednou zjistite, ze se vam neda dovolat a musite provest soft reset? Samovolne mrznuti, latence i nekolik sekund.
Stutecne nepovedena hracka.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 28.9.200911:27
Přesně, WM nebyl nikdy použitelný systém pro opravdovou práci. Pokud byl konkurentem Symbian, nebylo to tak vidět, ale současná konkurence ukazuje jasně, jaký je to zmetek, co do výkonu, spolehlivosti a ergonomie. WM7 bude mít velký problém, aby ho vůbec někdo bral vážně.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200919:35
Pro opravdovou práci, bez ohledu na profesi, je podle mého nejdůležitější PIM a v tomto ohledu je WM na špici ­(tím neříkám, že je nejlepší­). Nedá se srovnat s Androidem ­(bez úkolů­), se Symbianem s S60, kde jsou úkoly jen jednoduché a ani s Palm OS, kde zase všechno padá na problémech s diakritikou.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.20090:47
Pro opravdovou praci je nejdulezitejsi, aby zarizeni bylo spolehlive, rychle a ­- pri mobilnim pouziti ­- ergonomicke. Nic z toho WM nesplnuje, takze kvalita pripadneho PIM ­(a i tohle je hodne diskutablini, napr. pro Android existuji myslim i docela povedene kousky­) je uplne vedlejsi. To srovnani browseru jste nemyslel vazne, ze ? Zkusim to jinak, otazkou..proc myslite, ze prodeje WM stagnuji nebo klesaji, vyrobci omezuji tvorbu novych zarizeni s WM, zatimco prodeje iPhone, Androidu a Palmu ­(a Blackberry­) rostou ? Vsiml jste si, ze aplikaci pro iPhone se stahlo uz 2 miliardy ? Neni treba kvalitni store jedna z tech ­"killer features­", ktere WM totalne chybi ?
Odpovědět0  0
jirkaho (10) | 29.9.200912:42
stabilitu systemu delaji aplikace. Ted jsem o zazil na vlastni kuzi. Nainstaloval jsem cosi co mi delali na WM bordel.. Ale je to jen moje chyba, ze jsem experimentoval... Ostatni se prodava casteji protoze je to ted proste cool.. Dlouho jsem se IE v WM vyhybal, ale ted jsem ho zacal pouzivat a v nejnovejsi verzi 6.1 je to slusne pouzitelne
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.200913:33
O kvalite systemu svedci predevsim to, ze ho nekvalitni aplikace nebrzdi. Proste oznami, ze aplikace je ­"zamrzla­", nabidne jeji ­"sestreleni­" a zbytek systemu jede vesele dal. To, ze WM se tak nechova, je dukazem toho, jak mizerny system to je.
Odpovědět0  0
jirkaho (10) | 29.9.200914:33
Aha, takze apple test tech aplikaci dela jen protoze nemaji nic lepsiho na praci ­(protoze to urcite system zvladne..­) Ano idelani system se zotavi, ale tady mame silene mnozstvi ruzneho HW a SW, takze jak to chcete resit? Neni to jedek kus ­"zeleza­" jak ma ma apple. Obcas muzou byt take zmrsene drivery a pod..Ano nemelo by se to stavat, ale jak linux tak i win proste obcas narazi...
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.200917:10
Zajimavy, ze Android ­(Linux­) zadny testovani nema ­(nebo jen automaticke­), ale s nestabilnim jadrem kvuli aplikacim fakt problem nema, stejne jako desktopove podoby ­(Linuxu i Mac OS X­). Jasne ze jde napsat extension, nebo driver, ktery muze mit na system vliv, ale urcite to neni tak jak se snazite tvrdit, ze je to dzungle, a chudak WM proste nema sanci. Kdyby to byl normalni system, aplikace by byly oddelene, tak by nebyl tolik nestabilni.
S tim ze Apple aplikace kontroluje, ma stabilita systemu malo spolecneho ­(i kdyz Apple se tim ohani­). Hlavni duvod je, ze se snazi cenzurovat aplikace, aby ­"user experience­" nebyla rusena aplikacemi ­"hnusnymi­" ­(ktere odporuji Guidelines, nebo maji nespravny obsah...treba erotika­) a taky si tim hlidaji, aby nemeli konkurenci ke svojim aplikacim, To se mi taky nelibi, pocitam ze s tim stejne jednou prestanou.
Odpovědět0  0
Ron Jeremy | 1.10.200913:17
Android problém se stabilitou většinou nemá, protože aplikace nejsou v nativním kódu ­(velký bratr Google zakázal­), ale jen v Javě ­- podobně, jako u ­"hloupého­" telefonu. To pak není žádné hrdinství...
iPhone padá i přes testování aplikací.
Přestaňte si lhát do kapsy.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.200913:34
IE v WM nechavam bez komentare..nebo zkusim otazku : videl jste nekdy mobilni Safari ?
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 28.9.200913:03
A teď ještě řekni, kolik to vypiplání stojí peněz ­(za aplikace­) a času ­(a čas = peníze­) a zjistíš, že WM je tak extrémně drahá platforma, že si ji jen málokdo může dovolit.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200919:46
Tak ale snad souhlasíte, že je lepší možnost přizpůsobení i placenými aplikacemi ­(řada skvělých programů je však freeware­), než když ta možnost prostě není a člověk buď musí přístroj odložit či si zvyknout, že se nebude chovat tak, jak uživatel požaduje.
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 28.9.200920:55
No, jak kdy. Pokud uživateli v základní výbavě chybí esenciální aplikace, tak na tom nic úžasného není, přestože si je může ­"kdesi­" vybrat z nepřeberné nabídky.
Všechny aplikace mají být už v základu kvalitní a další doinstalovatelné pouze rozšiřovat jejich funkčnost.
Bohužel téměř všechny základní aplikace WM jsou nepoužitelné nebo úplně chybí ­(web browser, media player ­- obzvlášť když chci video, prohlížeč obrázků, ani ten organizer není nic moc­).
A něco o tom vím, protože mám WM 6.1 smartphone, kdysi jsem měl WM5 smartphone a WM6 PDA. Nicmémě můj další telefon ­"WM powered­" nebude.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200921:50
"Všechny aplikace mají být už v základu kvalitní a další doinstalovatelné pouze rozšiřovat jejich funkčnost. ­"

S Vaším výrokem si dovolím nesouhlasit. Z Pocket Internet Exploreru mám noční můry, ideálním prohlížečem je pro mě Opera Mini 4 ­- takřka okamžité načitání stránekm jednoduché prohlížení bez nutnosti neustálého přibližování, oddalování, rovněž vysoce použitelný i za rychlé chůze. Pro někoho jiného je zase ideálním web browserem Safari v iPhonu. Aby mohlo řekněme 80 procent majitelů považovat daný program za kvalitní, muselo by jít o velmi robustní aplikace se širokým záběrem a rozsáhlým nastavením, aby bylo možné uspokojit odlišné požadavky jednotlivých uživatelů. Takový přístup nenabízí žádný existující OS ani program v něm obsažený. Pokud daný OS a jeho aplikace ABC nějakou funkcí potěší jednu skupinu uživatelů, druhou tím naštve, protože určitá funkce druhé skupině chybí. Majitelé Windows Mobile sice dostanou jen s bídou použitelný webový prohlížeč, což je špatně, v základu by měl být lepší program, mohou si však vybrat z cca pěti jiných či je případně zkombinovat a vždy po kliknutí na odkaz si vybrat, ve kterám prohlížeči se má stránka zobrazit.

Kdežto u Applu a jeho OS X je sice Safari, které umí YouTube, Flash a další moderní technologie, majitelé GPRS počítající každý přenesený MB však mohou chtít rychlé načítání a malou náročnost na přenesená data, což Safari nedokáže, takže pro výše definovanou skupinu nesplňuje to, že je již v základu kvalitní a kvůli ­"úžasnému­" přístupu Applu nelze Opera Mini, která pro iPhone existuje, do přístroje nainstalovat.

Abych zopakoval hlavní myšlenku ­- někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Pokud bychom chtěli, aby program uspokojil obě skupiny uživatelů, dostaneme hybrid, který zase naštve mnoho lidí tím, že je přeplácaný funkcemi.
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 28.9.200922:39
Ano, ale pokud majitelé WM dostanou nejen ­"s bídou použitelný webový prohlížeč­", ale v podstatě ­"s bídou použitelné všechno­", tak je asi někde problém, nemyslíte?
Podle mě jediné skutečně funkční základní aplikace ve WM jsou Contacts a Bubble Breaker.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200923:15
Neřekl bych, že je s bídou použitelné všechno. E­-mailový klient, kalkulačka, ToDo, kalendář, program pro práci se SMS,sada Office, to všechno jsou programy, které někdy konkurenci předčí, jindy jsou zase poraženy, ale při komplexním pohledu to vychází pro zmíněné aplikace docela dobře. Někde jim sice ta či ona funkce chybí, jinou ale zase nabízejí navíc, což je konkurenční výhoda.

A nesmíme zapomenout ani na Internet Sharing, plně customizovatelnou Today, korektní zobrazení českých znaků, volbu stylu ovládání a mnoho dalšího. U každého bodu bych našel aspoň jeden systém, který danou dovedností neoplývá či je horší než WM. A nesmím zapomenout ani na svobodu co se týče instalace softwaru, žádná společnost člověku nenařizuje, co si smí nainstalovat a co nikoliv.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.20090:52
Clovece, zkuste byt aspon trochu objektivni. Polozte si ty telefony vedle sebe, a zkuste si na nich udelat bezne ukony. To ze z tohle srovnani vyjde WM jako naprosta sracka, je nyni evidentni i samotnemu Ballmerovi. Jestli ma plne customizovatelnou Today ­(pokud se to da opravdu povazovat za tak uzasnou vlastnost­) nebo neco dalsiho je fakt naprosto podruzne. Zakladni funkce jsou na hranici pouzitelnosti, nebo pod nimi.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 29.9.20097:16
Domnívám se, že základní problém je v tom, že vy chcete telefon, kdežto Windows Mobile není oepračním systémem vytvořeným pro telefony. Podívejte se na nějaké PDA s Windows Mobile 6 či 6.1 a pak třeba na HTC Kaiser. Je to úplně stejný systém, akorát Kaiser navíc dostal do vínku aplikaci pro telefonování, správce SMS a možnost nastavit vyzvánění. Proč myslíte, že řada médií ­(zejména těch anglicky píšících­)používá dvě označení ­- PDA Phone a smartphone. To jasně vystihuje odlišnosti. Microsoft má přeci pro ­"telefony­" Windows Mobile Standard, který se opravdu jako telefon chová a jeho rozhraní odpovídá druhu použití, tj. jako rozhraní ­"telefonu­" ­(smartphonu­).

Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 29.9.20097:20
Ještě doplním, že řada médií používá označení PDA Phone i pro smartphony a dělá v tom velký zmatek, ale s tím bohužel nic neudělám. Přesnou definici najde Google, který říká, že PDA Phone je ­"A personal organizer ­(PDA­) and cellphone combined in one device­" Pokud někdo ­(obyčejný uživatel, který ani neví, že nějaký vyspělý OS v systému má­) chce ­"telefon­" třeba s dotekovým displejem, pak plně souhlasím s tím, že jakékoliv Windows Mobile zařízení pro něj v současné době není příliš vhodné a měl by se porozhlédnout jindě, třeba po dotykových LG atp.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.20099:55
Clovece, vy se kroutite jako had..ze vam to stoji za to. Ballmer nemluvil o WM pro PDA, ale o WM jako celku. Ve vasem clanku je nekolikrat zmineno srovnani iPhone a telefonu s WM ­(tedy zrejme to WMS, nevyznam se v tom znaceni­) a ze WMS malo tlaci...takze se clanek da pochopit jako pojednavajici o platforme WM jako celku, na to jsem taky reagoval. A ted se najednou snazite tvrdit, ze jen WMS je na telefonovani kdezto WMPDA ma telefonni modul jen ­"navic­", takze jeho kvalitu nemame hodnotit. Pochopil jsem vas argument spravne ?

Ale ve finale je to jedno. Zaprve myslim, ze nejsem sam kdo se v tech jejich znacenich neorientuje a at srovnate libovolnou edici s konkurenci, oboje vychazi bidne. Obe maji problemy s rychlosti a stabilitou a ergonomii. Navic konkurence zvlada jak roli telefonu, tak PDA tak medialniho prehravace. iPhone­/iPod Touch se krome toho ukazal byt velmi atraktivni herni platformou, tedy neco o cem se muze WM ­(libovolna edice­) jen zdat.

Muzete nam objasnit proc se WM tak zoufale zastavate ?
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 29.9.200911:27
Ballmer mluvil o WM pro dotekové přístroje, tak jsem to aspoň pochopil, neboť přístroje s dotekovým displejem jsou mnoha výrobci používány jako konkurence pro iPhone a Android zařízení.

Já se jen snažím vysvětlit, že Windows Mobile Professional byl a je skvělý systém pro kapesní počítače, je vysoce přizpůsobitelný a bez hloupých omezení typu zakazování VoIP aplikací u iPhonu a podobně. Jenže požadavky na operační systém pro kapesní počítač a pro ­"mobil s dotekovým displejem, který bude zvládat část funkcí PDA a bude vhodný i pro obyčejné, technikou nepoznamenané uživatele­" jsou zkrátka jiné. Podle mě udělal Microsoft z dlouhodobého hlediska chybu v tom, že se spolu s výrobci snaží systém prezentovat jako vhodný do dotekových ­"mobilů­", s jejichž ovládáním si poradí i desetileté dítě­". Takový WMP zkrátka není, nebyl a v dohledné době asi ani nebude, přestože verze 6.5 je v tom opět o kousek dál. To ale neznamená, že by to byl špatný systém.

Uživatelé, kterým WMP vyhovuje tak, jak je, jsou naštváni snahou změnit styl ovládání na výhradně dotekové i odstraněním hardwarových tlačítek, příznivcům doteku zase vadí, že na většině zařízení kvůli poměru rozlišení a úhlopříčky jsou prstem ovladatelná pouze jednotlivá rozhraní jako např. TouchFLO.

Osobně si nemyslím, že bych WM nějak zoufale obhajoval, jen se snažím co nejpodrobněji popsat situaci. Před několika lety tu byly velké diskuse, zda Palm OS či WM. Majitelé Palm OS křičeli, že jejich systém je dokonalý a WM jsou špatné, jakmile se však člověk odvážil zmínit, že v Palm OS si jen velmi pracně přečteme mail s diakritikou, byl téměř ukamenován.

Tím chci říct, že každému vyhovuje něco jiného. Kolega Kosour třeba nedá dopustit na Palm OS, já bych nic s tímto systémem už používat nemohl mám WM a jako zálohu T­-Mobile G1 s Androidem. To, že jeden ze systémů některou funkci nemá v základu či není na předních příčkách co do prodeje, ještě neznamená, že je špatný, zaostalý atp.

Opět si myslím, že pracujete jen se svým úhlem pohledu, viz třeba ­"Zaprve myslim, ze nejsem sam kdo se v tech jejich znacenich neorientuje a at srovnate libovolnou edici s konkurenci, oboje vychazi bidne.­" Tady bych si dovolil nesouhlasit. Stále potkávám plno lidí, kteří mají smartphone s WM standard a nedají na něj dopustit, např. proto, že je lehce ovladatelný pomocí tlačítek, člověk nepotřebuje se přesně trefit na displej atp.

A abych to ještě shrnul ­- souhlasím s Ballmerem v tom, že Microsoft co se týče jednoduchého OS do ­"mobilů­" zaspal dobu. Nejsem si však zcela jist, zda nejlepší možná cesta je ­"iphonizovat­" Windows Mobile Professional, protože pak nebude alternativa pro ty, kteří zmíněný způsob práce nechtějí, viz třeba mnohé diskuse na Smartmanii a další, viz třeba: https:­/­/www.svetmobilne.cz­/htc­-leo­-1­-ghz­-snapdragon­-a­-obrovsky­-43­-kapacitni­-displej­/1682

WM je zkrátka jiný a jen kvůli tomu nemusí být špatný. To, že se WM přístrojů neprodávají miliony jako iPhonů sice Microsoft nepotěší, neprodá tolik licencí, ale je však otázkou, zda se vyplatí udělat více či méně věrnou kopii OS X z iPhonu když ti, kteří toto vyžadují, jsou spokojeni třeba se zmíněným iPhonem.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.200913:30
No tak se asi shodneme, ze se neshodneme. Ja s tvrzenim, ze ­"WMP byl a je skvělý systém pro kapesní počítače­" proste nesouhlasim, protoze si myslim, ze to absolutne neni pravda. Kdyz pomineme teda to ­"telefonovani­" tak myslim, ze jak iPhone tak Android je lepsi platforma pro psani aplikaci ­(toho typu pro ­"kapesni pocitace­"). Myslim, ze trendy v poctu aplikaci, ktere vznikaji v posledni dobe mi davaji za pravdu. Az vzniknou nahrady za ty specializovane aplikace, ktere jsou ted exkluzivne pod WM, nebude opravdu zadny duvod WM dal provozovat, protoze technologicky je to po vsech strankach horsi platforma nez konkurence.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 28.9.20098:22
Zajímavé jak se autor článku snaží obhajovat WM, když i šéf firmy, která je vyrábí, si uvědomuje, že jsou zastaralá a v současnosti nemají šanci. Pokud mám použít přirovnání, byl to poměrně rozšířený žebřiňák, ale ted, když si všichni kupuji vlastní auto, težko pomůže prodejům, když se na žebřiňák přidají kožená sedadla.
WM šli cestou ­"odlehčeného desktopu­", tj. aplikační model je hodně podobný ­"velkým­" Windows, řada WM aplikací také vznikla pouze portováním těch desktopových a teprve teď, když je k dispozici konkurence, je vidět, jak je to špatné řešení. A nemyslím, že WM7 na tom něco změní.
Odpovědět0  0
obzb (8) | 28.9.20099:34
Pochopte, že WM jsou primárně pracovní nástroj, který si můžete naprosto přizpůsobit, a ne multimediální zařízení s možností doinstalace funkcí jako iPhone. V článku je jasně napsaný, že MS udělal chybu v tom, že neudělal systém pro masy toužící ovládat multimédia matláním po displeji. Ale jako pracovní platforma jsou WM stále nepřekonané.
Navíc, nevím, co v době dnešních rozhraní a aplikací vadí lidem na nedostatečném fringer­-friendly rozhraní, když do částí systémů, které jsou na stylus se dostanou jednou při prvotním nastavení a pak ne ­(a i tyhle zatržítka se dají i na 2,8­" displeji trefit prstem­). Ani na stabilitu už současný WM netrpí ­(pokud je uživatel nesprasí pochybnými aplikacemi zasahujícími do OS, ale to je stejný jako u stolních Win)
Odpovědět0  0
meff | 28.9.200910:21
WM to je proste hroza. Horsi system snad ani neexistuje. Sam mam PDA s WM. Ale je to utrpenie. Microsoft to nezvladol. To bolo zrejmé uz pred vydanim iPhone.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200919:32
Mohu se zeptat, jak toto měříte?
Odpovědět0  0
Cyberdog | 28.9.200911:23
Ale já jsem o iPhone ­(explicitně­) nemluvil. Navíc, kdyby WM byly opravdu pracovní nástroj, nebyly by pomalé a nespolehlivé. Troufnu si s větou ­"Ale jako pracovní platforma jsou WM stále nepřekonaný­" nesouhlasit. Jak na tom zmiňovaném iPhonu, nebo Androidu, se pracuje mnohem lépe, třeba jen proto, že mají použitelný web browser, a ne parodii, jako WM. Ale jádro problému je mnohlem hlouběji, WM jsou jen ­"odlehčená Windows, která se naprosto nehodí na používání v terénu..všechno je tam takové složité a nepraktické, to není jen nutnost ovládání stylusem. Že se dá udělat telefon, který je možné přizpůsobit, a přitom to nemusí být tak ­"upocené­" jako WM ukazuje právě Android.
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 28.9.200913:05
Přesně tak, WM dostává na zadek nejen od OSX, ale i od Androidu, WebOS a Symbianu a snad i všech dalších mobilních OS.
Jediná věc co WM drží nad vodou je dostatek aplikací, jádro za nic nestojí.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200919:42
Ono ­"dostávání na frak­" měříte na základě počtu prodaných zařízení nebo nějak jinak?
Odpovědět0  0
czhunter (62) | 28.9.200920:47
Kdybych to měřil třeba podle růstu prodeje ­(nebo změně podílu­) zařízení, tak bude WM těžce deklasován.
Ale nechci to dělat, i tak je zjevné, že WM je nejzastaralejší mobilní OS na trhu a jeho prodeje rostou nejpomaleji, kdoví jestli vůbec nadále růst budou.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200921:58
Co se týče prodeje, není WM na špici, to je prostě fakt, který nelze popřít.

"Všechny aplikace mají být už v základu kvalitní a další doinstalovatelné pouze rozšiřovat jejich funkčnost. ­" Tady jste podle mě značně subjektivní. Já bych taky mohl říci, že ­"nejzastaralejší mobilní OS je Google Android­" a dokonce bych to podpořil i argumentem ­(či několika­) ­- nemá např. úkolovník, což je funkce, kterou má dneska i mobil za tisícovku a úkoly měly i Palmy před deseti lety.

Zastaralost můžeme měřit poměrem inovací a času, a je to asi pravda, nových funkcí v základu za posledních několik let příliš nepřibylo, je však otázkou, zda je to taková zásadní nevýhodam, neb funkci, která není v základu, lze v naprosté většině doinstalovat, což u konkurence v mnoha případech neplatí.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.20091:09
Tohle myslite vazne, nebo to byl pokus o vtip ? Android je IMO technologicky na spici prave diky moznostem customizace, dovedene k dokonalosti i tim, ze developer neni nucen psat velky monolit, ale muze vyuzivat funkcionalitu jinych aplikaci, nebo knihoven tretich stran. OS X sazi na super propracovane knihovny, veci jako Core Image nebo Core Animation jsou proste uzasne : proc myslite ze vetsina iPhone ­(nebo vubec OS X­) aplikaci vypada tak dobre...pouziva standardni knihovny, je radost pro ne psat aplikace. Nic takoveho WM nenabizi, protoze je z techto platforem jasne TECHNOLOGICKY nejhorsi.
Odpovědět0  0
jirkaho (10) | 29.9.200912:37
A co je podle tebe FW ­(framework­) na win mobile? Aplikace muzu delat ve visual studiu a maji take jednotny styl, Jen je to proste vice hranate.... casti tretich stran take muzu pouzivat. A ani nemluvi o tom, ze pro programatora je to super, protoze je minimalni rozdil jestli pise pro WM nebo win 32 app nebo dela web, porad muze pouzivat jeden jazyk..napr. c#
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.200913:23
Ano, samosebou ze nejake API ­(framework­) na WM existuje, jinak by se pro nej asi dalo tezko programovat. Ale kvalitou a snadnosti pouzivani je uplne nekde jinde, neni to jen o hranatosti. Co se tyce vyuziti kodu tretich stran, nemyslim, ze by WM meli neco, co se aspon vzdalene podoba Intents v Androidu...cela filozofie Androidu a jeho architektura je postavena tak, aby sel kod znovupouzivat. Android vas vlastne tlaci do toho ­"rozdelte aplikaci na male kousky, aby ty male kousky sly od sebe oddelit a vyuzivat znovu v jinem kontextu­". Jeden jazyk muzete pouzivat taky ­(Javu, resp. Objective­-C­), to ze se pouziva stejne API me prijde spis jako nevyhoda, protoze to svadi k tomu, ze desktopove aplikace se proste ­"zmensi­", takze jsou jen tezko pouzitelne. Na mobilu je dulezita jednoduchost, to co muzete udelat v klidu na velke obrazovce na desktopu na mobilu neni mozne a nikdy nebude, je to proste jiny svet. Nejuspesnejsi mobilni aplikcace jsou proste ­"jine­".
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 28.9.200919:40
Vy už jste v podstatě zopakoval to, co jsem psal v aktualitě, tj. Windows Mobile přístroje a třeba iPhone nebyly v počátku ve stejné kategorii. Windows Mobile Professional je určený pro kapesní počítače ­(případně komunikátory vzniklé přidáném telefonního modulu­), kdežto třeba takový OS X je zase telefonující přehrávač. A kapesní počítač není to samé co multimediální přehrávač. Pokud bych měl použít vaši analogii s dopravními prostředky, tak WM by mohl být víceúčelový pick­-up, který sice není ideální, ale zastane rodinné vozidlo, ale současně odveze i náklad atp., kdežto OS X je přesně zaškatulkovaný a s omezenými možnostmi úprav, něco jako cabriolet.
Odpovědět0  0
Cyberdog | 29.9.20091:02
To ze iPhone ­(nebo OS X­) je telefonujici prehravac tvrdite vy. Ja s tim rozhodne nesouhlasim. Podle me je naprosto klicovou vlastnosti iPhone ­(ktera IMO rozhodla o jeho komercnim uspechu­) to, ze je to proste prijemny telefon, ktery kvalitne zvlada ty zakladni funkce ­(telefonovani, messaging, kontakty, kalendar...­) a je v tom spolehlivy, rychly a prijemny na pouzivani ­(jednoduchy a navic je ­"radost­" si s nim jen tak hrat­). Nic z toho nemuzete rict o WM. To skatulkovani ­(ktere je myslim uplne nesmyslne­) ma jen zakryt fakt, ktery se s WM tahne celou dobu jeho existence, a sice ze je to predevsim mizerny TELEFON ­(nespolehlivy, pomaly, komplikovany­). To, jak spatne vypadaji aplikace na WM ­(neergonomicke, spatne pouzitelne...­) ve srovnani s konkurenci je jen pridana hodnota, ale ukazuje to, ze ani tohle neni silna stranka WM. Jestli WM ma nejakou silnou stranku, tak je to skutecnost, ze ­(ZATIM­) pro nej existuji ­(specializovane­) aplikace, ktere nejsou na jine platforme dostupne. Ale to se muze pomerne rychle zmenit, a pak se muze MS s WM akorat tak nechat vyfotit. Jejich neschopnost inovaci se jim zacina vracet jako bumerang. Kdyz bych se mel vratit k tomu prirovnani, pickup to neni ani omylem...rekl bych, ze jsem spis ukrivdil zebrinaku, ten ma aspon 4 kola a vsechny stejne velka.
Odpovědět0  0
robert+ (19) | 28.10.200918:43
po pravde nevim jake zazracne aplikace pro WM existuju. Myslim ze Iphone ma podstatne sirsiu zakladnu aplikacii ako ktokolvek iny. A to som androidak
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.